Hozzávalók:
Hozzávalók
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 200 g BL-196 teljes kiőrlésű búzaliszt, 3kk só, csipet aszkorbin, 1 kk sikér, 15g élesztő, 1 ek olaj, 1 – 1,5 dl víz 1 ek magkeverékek
Gyors kovász: 20 dkg
*
Elkészítés:
Kenyér elkészítése
Másnap reggel ehhez a kovászhoz hozzáadjuk a többi alapanyagot és kézzel alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 1-1,5 órára a tálban hagyjuk, letakarva.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, gyengén meglisztezzük és kissé ellapogatjuk. Két oldalát behajtjuk és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, letakarjuk és 60 percig tovább kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Amikor letelt a 60 perc, a kenyér közepét egy éles késsel vagy pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük (kenyeret és a jénai tetejét is) majd a tetejével letakarjuk.
Előmelegített sütőben 220 fokon 45 – 90 percig sütjük, nekem ennyi idő kellet mert gázos sütőm van.
Ezekből a lisztekből most próbáltam először ezt a kenyeret, és így sikerült