Hozzávalók:
2 dl tejföl
1 dl tej
1 tojás-
2 teás kanál só
3-4- kanál bor
12 dkg ráma margarin
60 dkg liszt
1 teás kanál cukor
4 dkg élesztő
40 dkg darált tepertő
…..1 tojás a kenéshet
*
Elkészítés:
Az élesztőt felfutattjuk
-az össszes anyagot összekeverjük
Kivéve a tepertöt
a tésztát elkezdjük
dagasztani
-letakarjuk és kelesztjük 30-40- percig
-ezután kinyújtjuk előbb duplán majd szimplán hajtogatjuk.
-az -az :kinyújtom a tésztát megkenem egy adag darált tepertővel ,megszórom frisen darált fekete borsal
-Gondolatban három részre osztom,jobbról és balról is a középső részre hajtom-az igy kapott csikot megint megkenem tepertővel majd a tésztát fentről és lentről is a középig visszahajtom majd még ezt is félbehajtom
-letakarom és hagyom 30 percig pihenni
-a hajtogatást és a tepertővel való kenést még 2 x megismétlem-közte 30 perc pihentetéssel
-végül újnyi vastagra kisodrom éles késsel bevagdosom és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatom –
-tepsiben sorakoztatom s újból 20-30 percig pihentetem
-megkenem felvert tojással -vigyázva nehogy le csorogjon ( ha lecsorog a tojás nem nő fel a pogácsa )
-180 -190 foknál 15-20 perc alatt megsütjük