Tepertős pogácsa

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

6

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Tepertős pogácsa

Recept leírás:

Hozzávalók:

·                         70 dkg liszt
·                         15 dkg  szobahőmérsékletű margarin
·                         1 dltej
·                         1 tk cukor
·                         5 dkg élesztő
·                         1 ek só
·                         2 tojássárgája (fehérje jó a lekenéshez)
·                         4 dl joghurt
·                         35 dkg kacsahájból készült tepertő  (vagy a készen kapható tepertőkrém is bőven jó hozzá!)
·

*

Elkészítés:

1.               A langyos tejbe beletesszük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, pár perc alatt megkelesztjük.
2.               A megkelt élesztőt a vajjal, tojássárgájával, 3,5 dl joghurttal és a liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk és 1 órát kelesztjük.
3.               A tepertőt kevés sóval és borssal ötvözve ledaráljuk.
4.               A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a tepertő felével megkenjük, majd borítékszerűen összehajtjuk, letakarva 20-30 percet pihentetjük, majd elkövetjük ugyanezt a tepertő másik felével.
5.               Újabb pihentetés után harmadszor is áthajtogatjuk, és megkelesztjük(minél többször hajtogatjuk, annál levelesebb lesz).
6.               Végül kinyújtjuk jó ujjnyira, tetejét megkenjük a tojásfehérje és a megmaradt joghurt keverékével, a tetejét késsel kockásra csíkozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe helyezzük.
7.               Sütőben aranybarnára sütjük.
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
tepsi mérete:
40x30x5 cm

Tepertős pogácsa

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Tepertős pogácsa

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!