Hozzávalók:
· 70 dkg liszt
· 15 dkg szobahőmérsékletű margarin
· 1 dltej
· 1 tk cukor
· 5 dkg élesztő
· 1 ek só
· 2 tojássárgája (fehérje jó a lekenéshez)
· 4 dl joghurt
· 35 dkg kacsahájból készült tepertő (vagy a készen kapható tepertőkrém is bőven jó hozzá!)
·
*
Elkészítés:
1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, pár perc alatt megkelesztjük.
2. A megkelt élesztőt a vajjal, tojássárgájával, 3,5 dl joghurttal és a liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk és 1 órát kelesztjük.
3. A tepertőt kevés sóval és borssal ötvözve ledaráljuk.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a tepertő felével megkenjük, majd borítékszerűen összehajtjuk, letakarva 20-30 percet pihentetjük, majd elkövetjük ugyanezt a tepertő másik felével.
5. Újabb pihentetés után harmadszor is áthajtogatjuk, és megkelesztjük(minél többször hajtogatjuk, annál levelesebb lesz).
6. Végül kinyújtjuk jó ujjnyira, tetejét megkenjük a tojásfehérje és a megmaradt joghurt keverékével, a tetejét késsel kockásra csíkozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe helyezzük.
7. Sütőben aranybarnára sütjük.
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
tepsi mérete:
40x30x5 cm