Hozzávalók:
*
Elkészítés:
130 dkg finomlisztet elmorzsolok 15 dkg sertészsírral, majd hozzáadok 330 g tejfölt, 3 egész tojást, 1 tojássárgáját, 1 tk.
ecetet.
Eldolgozom, majd hozzáadom a porélesztőt, amit felfuttattam fél dl langyos vízben vagy tejben.
Sózom, és a tepertőkrém egyharmadával is összedagasztom.
Kelni hagyom, egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Tepertőkrém: 50 dkg tepertőt a késes aprítóban, sóval, 1 apróra vágott lila hagymával, 1 ek.
olajjal krémesre készítek.
(Ízlés szerint kerülhet bele őrölt fekete bors.
) Másnap reggel gyúródeszkára borítom, kettéveszem a tésztát.
Az egyiket (majd a másikat is) téglalap alakúra, vékonyra nyújtom.
Tepertőkrémet kenek a 2/3-ára, a széleire nem.
Hajtogatom, először a két hosszabb oldalát, feléig -feléig, nem egymásra-, majd a két rövidebb oldalát a feléig, majd egymásra.
Pihentetem letakarva, 15-20 percig.
Ezt a kenést, hajtogatást még 2x megismétlem, tehát 3x hajtogatom, kenem!
Mindig téglalapra nyújtom a hajtogatások után is.
Kinyújtom, csíkozom, 2x lekenem felvert tojással.
Felvágom négyszögletesre és/vagy szaggatom kerekre.
Sütőpapírra teszem a tepsiben, itt még hagyom egy kicsit kelni, majd 180 fokon aranybarnára sütöm kb.
15-20 percig.