Tepertős pogácsa

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Ilike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

200

Sütési / főzési idő (perc)

200

Nehézség

Haladó

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Tepertős pogácsa

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

75 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tk só
1 tk cukor
1 tojás
3 dkg élesztő
2-3 dl tejföl
1 dl tej
40 dkg töpörtyű
1 felvert tojás a kenéshez.

*

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
Közben a lisztet a sóval elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint.
Kis mélyedést képzünk benne, beleütjük a tojást, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és hozzáadunk 2 dl tejfölt- összedolgozzuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Ha túl kemény a tészta, adunk hozzá még egy kis tejfölt.
Cipót formálunk belőle, és lisztezett kelesztőtálba tesszük, tetejét is meglisztezzük, és konyharuhával letakarjuk.
30 percig kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és nagy téglalappá nyújtjuk.
hajtogatjuk, majd konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, közben a tepertőt ledaráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, jól elkeverjük.
A tésztát kinyújtjuk nagy téglalappá, megkenjük a tepertőkrémmel, meghajtogatjuk.
Ismét pihen 30 percig.
Megint kinyújtjuk, hajtogatjuk.
Ezt még kétszer megismételjük.
Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Tetejét berácsozzuk, majd felvert tojással megkenjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb.
20 perc alatt aranybarnára sütjük.