Tepertőkrém házi tepertőből

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

János

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Tepertőkrém házi tepertőből

Tepertőkrém házi tepertőből

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

1,5 kg sertés zsírszalonna
1 dl tej
2 evőkanál zsír
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
1 szelet füstölt szalonna

őrölt bors
piros arany
mustár

*

Elkészítés:

Elsőként a zsírszalonnából töpörtyűt készítek.
A zsírszalonnát olyan 2×2 centis kockákra felvágom, egy nagy lábasba beleteszem a 2 evőkanálnyi zsírt, rádobom a felkockázott zsírszalonnát, és lassú tűzön sütöm, amíg ki nem olvad belőle zsírja.
Amikor kezd pirulni, óvatosan hozzáöntöm a tejet, ez segít szép barnára sülni a töpörtyűmnek.
Lekapcsolom a lángot, fémszűrővel kiszedem a töpörtyűt, alaposan lecsepegtetem, hagyom kihűlni.
A maradék zsírt is kihűtöm, a szűrőn átszűröm zsírtároló edényembe, ha van, zsíros bödönbe.
Én sajnos azt korábban kidobtam lomtalanításkor. Ebből a mennyiségből most olyan 1 kilónyi zsírt nyertünk.
A tepertőből valamennyit megehetünk lilahagymával, paprikával, paradicsommal és citromos teával, de a maradékból, olyan 25-30 deka tepertőből krémet készítünk.
A töpörtyűt aprítógépbe teszem, hozzáadom az apróra felkockázott szalonnát, a fokhagymagerezdeket (átpréselve), a lereszelt hagymát, sósom, borsozom, ízesítem piros arannyal és mustárral, pépesítem. Szükség szerint még ízesítem.
Tálba teszem, hűtőszekrényben hagyom megdermedni. Kenyérre kenve, lilahagymával, kápia paprikával, citromos teával fogyasztjuk reggelire vagy vacsorára.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Tepertőkrém házi tepertőből