Hozzávalók:
• 20 dkg előtészta
• 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 20 dkg kenyérliszt BL 80
• 1,25 dl joghurt vagy savó
• 1,75 dl langyos víz
• 2 ek olaj
• 2 tk só
• 1 tk cukor
• 1 tk instant élesztő – vagy 1 dkg friss élesztő
• 2 ek zabpehely
• 1 ek napraforgómag
• 1 ek szezámmag
• 2 ek lenmag + 1 ek a szóráshoz
*
Elkészítés:
1. A hozzávalókat a kenyérsütő géppel bedagasztatom, majd átteszem egy tálba.
Lefedve a duplájára kelesztem, majd jól átgyúrom, és egy sütőpapírral bélelt állítható fekete kenyérsütő tepsibe teszem és ismét a duplájára kelesztettem.
2. Lekenem vízzel, 2-3 helyen bevagdosom, megszórom lenmaggal és felfűtöm a sütőt 210 C°-ra, légkeverés(!). A sütő aljára egy lapos konzervdobozt teszek, amibe víz van, ez kell a gőzképződéshez. Amikor elérte a hőfokot és elég gőz van, beteszem a kenyeret és 55-60 perc alatt sütöm meg.
Előtészta: 3 kenyér sütéséhez elegendő mennyiség
• 3 dl víz
• 1 ek olaj
• csipet só
• 50 dkg BL 80 kenyérliszt vagy sima fehérliszt
• 1 tk cukor
• 1 dkg élesztő
Beleteszem a kenyérsütőbe az összes anyagot és 20 percig dagasztom. Hagyom az üstben nagyon megkelni/túlkelni majd üsttel együtt a hűtőbe teszem. Másnap visszateszem a gépbe az üstöt és csak addig indítom be, míg a tésztából gombócot formál. 20-25 dkg – os adagokat mérek ki és adagonként lefagyasztom. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hamar kiolvad.