Hozzávalók:
*1 kisebb fej karfiol (tisztítás után mérve kb. 25 dkg)
*1 liter zöldségleves alaplé
*1 csipet só
*1-2 tekerés bors
*1 púpos ek liszt
*2 dl főzőtejszín (18%-os)
*3-4 szál friss petrezselyemlevél
*
Elkészítés:
A karfiolt apró rózsáira szedjük, a leveleket és a vastag torzsa részt eltávolítjuk.
A folyó víz alatt alaposan átöblített karfiolt egy kisebb lábasba tesszük, amit felengedünk 1 liter zöldségleves alaplével, megszórjuk pici sóval ( óvatosan, mert az alaplé is sós ), borssal.
Fedő alatt addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
A petrezselyemlevelet apróra vágjuk.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd a levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni, és ha elzártuk, beleszórjuk a petrezselyemlevelet.
Azonnal, melegen kínáljuk.