Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

János

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli

Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Sertés nyakatarja, fűszerkeverék, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma
Mártás:
2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zöldségkocka, feketebors, 1 kk mustár, só, 1 kk citrom leve, 2 kk cukor karamellízálva és tejjel felhigítva, 2 dl főzőtejszín, 3 k liszt
Knédli:
50 dkg rétes liszt, 1 tojás, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, ½ tk só, 3-3,5 dl víz

*

Elkészítés:

A tarját befűszerezem és minden oldalán hirtelen megsütöm.
Beleteszem egy üveg sütötálba és rákarikázom a hagymákat.
felöntöm vízzel és addig sütöm, míg meg nem puhul és szép piros newm lesz.
Mártás : A sárgarépát és a petrezselymet megpucolom, megmosom és lereszelem.
Beleteszem egy lábasba és felöntöm vízzel.
Felforralom, közben beleteszem a zöldség kockát, borsot, sót és megfőzöm.
Ha megfőtt akkor botmixerrel turmixolom és visszateszem a tőzhelyre.
Beleteszem a karamellos tejet, mustárt, citrom levet és felforralom.
Közben a húsról szűrök le levet és beleteszem a mártásba.
A főzőtejszínbe belekeverem a lisztet és ezzel sűrítem a mártást.
Kóstolom és ha kell még ízesítem.
Knédli : Tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojást is.
Az élesztőt futtassuk fel kevés cukros vízben.
Majd tegyük a felfutott élesztőt a lisztbe, és kezdjük el dagasztani.
A vizet fokozatosan adjuk hozzá, végül csak annyit, hogy kalácstészta állagú tésztát kapjunk.
Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a knédli akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasszuk.
Ezt kézzel nehezen bírná az ember.
Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2, 5 szeresére.
Ha megkelt, lisztezett deszkán vágjuk kb.
két egyforma méretű cipóra, amiket a tenyerünk segítségével formázzuk kicsit hosszúkásra, kenyér alakúra.
ismét takarjuk le őket ruhával.
Közben tegyünk egy pároló rendszer aljába vizet kb.
az 1/ 3-áig.
Só nem kell bele.
Forraljuk fel a vizet, majd vegyük alacsonyabb hő fokozatra.
A párolóedény lyukas részét vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük bele óvatosan az egyik cipót.
Tegyük a vízgőz fölé, és fedjük be lehetőleg domború fedővel, aminek az oldaláról levezetődik a víz, és nem az ételre esik vissza azonnal.
Nagyon fontos, hogy 25 percig ne nyúljunk a knédlihez.
Ha elkészült egy lapos fakanál segítségével emeljük meg két oldalról.
Az olajozásnak köszönhetően nem tapad oda, könnyen kivehető.
Tegyük egy tálcára hűlni.
Utána töröljük ki a lyukas edényt, ismét olajozzuk ki, majd szintén folytassuk ennek a gőzölését is.
A friss knédliket vékonyan kenjünk át olíva olajjal, hogy ne száradjon és ráncosodjon meg a külseje.
Miután már langyosra kihűltek, könnyen szeletelhetők.
Melegíteni vagy gőzöléssel, vagy mikrohullámú sütőbe téve lehet.
A mikróban 1 percnél tovább ne nagyon tegyük, mert az állagán ez ronthat.
Jó étvágyat hozzá.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli