Tejfölös – meggyeslepény

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Rudi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Haladó

Tejfölös – meggyeslepény

Recept leírás:

Hozzávalók:

2,5 dl tej
50 dkg liszt / fele sima és fele rétesliszt/
4-5 dkg élesztö
5 dkg porcukor
1 tojás
csipetnyi só
40 dkg / 3 doboz/ tejföl
1 vaníliáscukor
5 dkg vaj
egy üveg meggybeföt
10 dkg vajforgács
10 dkg kristálycukor

*

Elkészítés:

2,5 dl tejet meglangyosítunk.
Egy nagy tálba 50 dkg lisztet szitálunk / fele sima és fele rétesliszt/.
A közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsolunk 4-5 dkg élesztöt.
Rászórunk 5 dkg porcukrot, majd ebbe a mélyedésbe öntjük a langyos tejet és letakarjuk, majd meleg helyen kelesztjük kb. 15 -20 percig.
Egy dagasztóval, mixerrel vagy kézzel a masszába dolgozunk 1 tojást meg csipetnyi sót és simára gyúrjuk, dagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen még  40 percig a duplájára kelni hagyjuk.
Közben 40 dkg / 3 doboz/ tejfölt simára keverünk 1 vaníliáscukorral és vajjal kikenünk egy nagyobb tepsit.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztát és belehelyezzük a tepsibe.
Eligazgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen legyen a tészta.
Ezután még 25 percig  letakarva kelni hagyjuk meleg helyen.
Majd egy üveg meggybeföttet lecspegtetünk és a tésztába egyenletesen belenyomkodjuk, a tejfölt rálocsoljuk és a 10 dkg vajforgácsot is rászórjuk, majd 10 dkg kristálycukorral is megszórjuk jó alaposan.
A tepsit 220 C fokra elömelegítjük és a lepényt kb. 15 percig sütjük.
Kivesszük, forró vízzel megkenegetjük, konyharuhával letakarjuk 10 percre és kész. Kihütjük, majd  porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagyon finom kelt lepényt kapunk.
Pillanatokon belül elfogy.

Tejfölös – meggyeslepény

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Tejfölös – meggyeslepény

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!