Hozzávalók:
A tésztához:
3 dl langyos tej
2,5 dkg cukor
1/2 tk só
1 tojás
55 dkg kenyérliszt (35 dkg fehérliszt + 20 dkg rétesliszt)
csipet aszkorbin vagy 1 ek ecet
2,5 dk éleszto
5 dkg olvasztott margarin (vagy vaj, esetleg 3-4 ek olaj)
Kenéshez a sutés elott:
meleg cukros tej
Kenéshez a sutobol kivéve:
hideg cukros tej
*
Elkészítés:
Az élesztot a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Osszekeverjuk a tobbi hozzávalóval. A vajat csak a végén adjuk hozzá, hogy ne lágyuljon el a tészta. Dagasztjuk, majd lisztezett feluletre borítjuk és a tésztát duplájára kelesztjuk. Ez kb. 30-40 perc. Lágy tésztát kapunk.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket cipóvá formáljuk, majd kissé háromszog alakúra nyújtjuk és feltekerjuk kifli formájúra.
Sutopapíros tepsire rakjuk, ahol ismét kelni hagyjuk. Ezalatt elomelegítjuk a sutot 180-200 fokra. A kelesztés után meleg cukros tejjel megkenjuk, majd 20-25 perc alatt pirosra sutjuk. A sutobol kivéve hideg cukros tejjel megkenjuk.
TIPP: Sós változatban is elkészíthetjuk. Ebben az esetben a cukorból 1,5 dkg-t rakunk, míg a só 2 tk-nyi legyen. Sutés elott langyos, míg sutés után hideg vízzel spricceljuk meg.