Hozzávalók:
4 db alma
1 csomag (12,5 dkg) bulgur (rizs helyett)
6 dl víz
4 evőkanál tejpor
1 csipett fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál mazsola
*
Elkészítés:
A tejport langyos vízzel összekeverjük, majd ha csomómentes lett, akkor felrakjuk a tűzhelyre, s melegítjük még.
Közben 1 csomag bulgurt kibontunk, szűrőn jól átmossuk, majd beleszórjuk a tejbe.
Szórunk bele még mazsolát, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és gyakran kevergetjük.
Amikor már felforrt, akkor lerakjuk takarékra, rárakjuk a fedőt.
Néha azért megkeverjük, nehogy leégjen.
Ha már megpuhult a bulgur, (kb.
30 percig kell főzni takarék lángon.
) akkor elzárjuk alatta a gázt, levesszük róla a fedőt, s megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
Amíg hűl a bulgur, addig az almákat meghámozzuk, kettévágjuk keresztben, s kivesszük a magházát, amit kidobunk.
Utána pedig a fél db almák belsejét késsel kivágjuk, s kb.
1 cm-es szélét hagyunk meg, hogy minél több töltelék férjen bele.
Az almák aljába rakunk kisebb alma db-ot, h ogy a töltelék nehogy kifolyjon.
Az alma darabok kb.
háromnegyed részét késsel deszkán apróra összevágjuk, s ezeket is a bulguros töltelékhez keverjük.
Ha már langyosra hűlt a bulgur, akkor hozzákeverjük a nyers tojást, s az almákat megtöltjük a töltelékkel.
Egy kisebb tepsibe rakunk sütőpapírt, majd erre rárakosgatjuk a megtöltött almákat.
Én a gázsütő 6-os fokozatán 30 percig sütöttem.
Ha letelt a 30 perc, akkor elzárjuk a sütőt, kivesszük belőle a tepsit.
Ez idő alatt az alma finomra megpuhul, s az alma daraboktól még finomabb lesz a töltelék íze.
Az almákat tálra rendezzük, s ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is.