Hozzávalók:
1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák
fél-fél fej karalábé, zellergumó
25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma
40-50 dkg pulykacomb filé
kókuszzsír
2 l víz
bors
só
tárkony
borsikafű
lestyán
szerecsendió
kurkuma/sáfrány
rozmaring
só
Csipetkéhez: 1 db tojás, só, annyi rizsliszt amennyit felvesz
A habaráshoz: 3 dl tejföl
*
Elkészítés:
Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket.
Vágjuk karikára azokat.
A megtisztított hagymát aprítsuk fel.
A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk kockára.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg egy kevés kókuszzsírt majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát, tegyük rá a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk és pároljuk fedő alatt félpuhára.
Egy fazékban kevés kókuszzsíron a zöldségeket pároljuk meg, engedjük fel vízzel.
Kezdjük alacsony lángon főzni, és fűszerezzük be az alábbiakkal : ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, 1 mokkáskanálnyi kurkumával, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.
Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át.
1 tojásból rizsliszttel csipetkét készítettem, és a levesbe szaggattam.
Készítsünk tejfölös habarást.
Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.
Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még szükséges, majd forraljunk rajta egyet.
Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá.
Forrón tálaljuk !