Hozzávalók:
1 nagy fej vagy 1 kg mirelit karfiol
3 közepes méretű krumpli
1 tyúkhúsleveskocka
1 tk só
1 ek morzsolt tárkony
2 dl főzőtejszín
1 marék héj nélküli tökmag, kb. 5 dkg
( A fűszerek Toldi Fűszer termékek, www.toldifuszer.hu )
*
Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, és apróra kockázzuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk ( ha mirelitet használunk, csak dobjuk felengedés nélkül lobogó vízbe ) és a krumplival együtt egy fazékba téve felöntjük vízzel.
A kockával, sóval és tárkonnyal ízesítsük.
Addig főzzük, míg a krumpli és a karfiol is megpuhul.
A tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd merülő mixerrel turmixoljuk le.
Én hagytam kicsit darabosabbra.
Ha túl sűrűnek találjuk, önthetünk bele még vizet.
Öntsük bele a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.
A tökmagot száraz serpenyőben mérsékelt lángon pirítsuk át.
A levest a tökmaggal megszórva kínáljuk.