Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
3 db húsleveskocka
1 db sárgarépa (nagy)
1 db fehérrépa (nagy)
1/4 db zellergumó (kisebb)
15 dkg gomba
1 db vöröshagyma
10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
2 db babérlevél
1 púpozott kiskanál szárított tárkony
1 evőkanál margarin
2 dl tejszín
1-2 evőkanál citromlé és/vagy citromszeletek
só,bors
*
Elkészítés:
Először is el szeretném mondani, hogy sose csinálok sima adagot.
Általában a hús adja meg, ami 1 kg körül mozog, ehhez szemre mérem a többit, és már most érzésre.
Itt az eredeti receptet írom le, ami egy szórólapról való.
Először így készítettem én is, de nagy a család, semmire nem volt élég.
Ráadásul ha véletlenül maradna, hidegen is és melegítve is szeretjük Egy lábosban forrósítsuk fel a margarint és adjuk hozzá a kockára vágott gyökérzöldségeket és az apróra vágott hagymár.
Pirítsuk 1-2 percig, hogy minnél zamatosabbbak és édesebbek legyenek, majd adjuk hozzá a cikkekre vágott gombát.
Pirítsuk, pároljuk addig, míg a levét elfőtte.
Közben vágjuk vékony csíkokra a csirkehúst, s csak akkor adjuk hozzá, ha már a zöldségek leve lepárolgott, mert sokkal hamarabb elkészül, mint a zöldségek.
Pirítsuk fehéredésig, majd adjuk hozzá a tárkonyt és a babérleveleket.
Öntsük föl kb.
1, 5 liter forró vízzel, hozzuk forrásba és adjuk hozzá a leveskockákat.
Főzzük majdnem készre, ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és pár percig forraljuk tovább.
Egy mélyebb edénybe merjünk ki egy merőkanállal a levesből és keverjük ki a tejszínnel, majd öntsük vissza a levesbe.
A végén ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.
Egy kevés citromlével vagy citromszeletek hozzáadásával tegyük még rafináltabbá, hogy a zöldségek édessége még jobban érvényesüljön.
Eredetileg írt még 1 kiskanál mézet, de a szövegezésben nem találkoztam vele (pontosan bemásoltam), így kihagytam.
Citromlét ellenben egy kávéskanálnyit szoktam önteni bele 😀