Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 dl tej
2 evőkanál cukor
3 tojás
2 dkg élesztő
3 dkg olvasztott margarin ( vaj vagy zsir )
1/2 kiskanál só
sütéshez olaj vagy zsir
*
Elkészítés:
-az élesztőt langyos tejben a cukorral együtt szobahőmérsékleten felfuttatjuk
-a lisztet + só elkeverjük ,közepébe mélyedést készitünk
-beleöntjük a langyos tejben felfuttatott élesztőt
-hozzáadjuk a tojások sárgáját ,elkeverjük az élesztős tejjel
– a lisztet ,kissé eldolgozzuk aztán öntjük hozzá az olvasztott zsiradékot
-jól kidolgozzuk amikor a tészta sima ,fényes a tojás fehérjet kemény habbá verjük és könnyedén elkeverjük
a tésztával,lefedve szobahőmérsékleten
-kétszeresére kelesztjük kinyújtjuk ,
-fánkszaggatóval kiszaggatjuk
-tarkedli sütöben vagy palacsinta sütőben forró olajban kisütjük
-ha megsült tálra csúsztatjuk
-lekvárral kináljuk ,porcukorral megszorjuk