Hozzávalók:
20 dkg (barna) champignon gomba
1 kis fej főzőhagyma
2-3 szál petrezselyem
1+2 evőkanál olívaolaj
só, bors, chilipor
10 dkg zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
4 db tojás
3 dkg reszelt parmezán sajt
1 nagyobb vagy 2 közepes sertés szűzpecsenye (összesen 80 dkg)
fél kávéskanál pirospaprika
1 darab kemény paradicsom
zöldfűszer a díszítéshez
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. 1 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, egy percig pirítjuk, meghintjük sóval, borssal, ízlés szerint chiliporral. Hozzáadjuk a zöldborsót, mérsékelt tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül elfőzzük a levét.
A tojásokat tálkába ütjük, kissé felverjük, elkeverjük a reszelt sajttal és a petrezselyemmel, a gombára öntjük, szelíden kevergetve rezgősre sütjük (2-3 perc).
A húst leöblítjük, a zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyát fellazítjuk, lefejtjük. 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk, vágott felületükre fordítva tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. 2 evőkanál feforrósított olajban mindkét oldalukat megkapatjuk (2+2 perc). A szűzérméket tűzálló tálba sorakoztatjuk, tetejükre púpozzuk a gombás-borsós tojást, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 pecig sütjük.
Tálra rendezzük, tetejüket meghintjük 1-1 kis csipet pirospaprikával, és paradicsomgerezdekkel, zöldfűszerlevélkékkel díszítve mihamarabb tálaljuk.
Héjában sült újkrumpli, hagymás-bazsalikomos paradicsomsaláta illik hozzá.
Lajos Mari receptje a Nők Lapja Konyha egyik számából.