Szuper gyors zsemle.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

kohozsu

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Könnyű

Szuper gyors zsemle.

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 12-16 zsemléhez:
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő (vagy 14 g szárított)
50 dkg sima liszt + 2-3 evőkanálnyi (BL55) vagy tönköly fehér liszt
1 teáskanálnyi só
A kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz magkeverék (napraforgó, lenmag, szezámmag, vagy amit szeretnénk, de hagyhatjuk simán is).

*

Elkészítés:

1.
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és letakarva hagyjuk 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani.
Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
2.
Az átszitált lisztet keverjük ki a sóval és adjuk az élesztős tejhez.
Dolgozzuk össze, puha lágy kissé ragadós, de már gyúrható ra összeálló tésztát kell készítenünk.
Ha kell, adjunk hozzá a tartalék lisztből.
Dolgozzuk simára.
3.
Enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, és vegyük ketté.
Az egyik darabot formázzuk gombóc alakúra, és tegyük félre.
A másik felét osszuk 6-8 darabra tetszés szerint ( érdemes 8 részre, mert szépen meg fognak nőni ).
4.
A darabokat gombóc alakúra gyúrjuk, majd azokat a nyújtólapra gyengén lenyomva, hosszúkásra formázzuk.
Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és kétszer kenjük meg a felvert tojással.
Kenés után azonnal tegyük a forró sütőbe, kevés hideg vizet spricceljünk be.
Süssük szép pirosra 20-25 perc alatt, 180 fokon a gőzös sütőben.
5.
Míg sül az első adag, készítsük el a másik felét is, és azt is tegyük sütőpapírra, mert lágy a tészta, könnyebb úgy kezelni.
Kenjük le a megformázott zsemléket is tojással, és ha az első kisült, mehet is be a sütőbe.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Szuper gyors zsemle.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Szuper gyors zsemle.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!