Hozzávalók:
cseresznye
üvegenként (9dl) 2 ek cukor
szódavíz
*
Elkészítés:
A cseresznyét jól megmosom, megszárítom. Üvegekbe rakom, hogy jól eligazodjon, közben tenyeremmel megütögetem az üveg alját. Ráteszem a tetejére a cukrot és felengedem szódavízzel az üvegeket és légmentesen lezárom, és végleges helyükre teszem őket!
Mikor a szódát beleengedem egy üvegbe, azt azonnal zárni kell, hogy ne illanjon el a szénsav. Tehát egyesével zárunk, nem töltjük előre fel az összes üveget.
A lezárt üvegeket 5 percre fejreállítjuk, így vákum fog keletkezni a tetőnél, mikor visszafordítjuk.
Mikor a cseresznyét megkezdjük, hagyjuk tető nélkül elillanni a szénsavat és ezután fogyasztható a finom ropogós cseresznye. Ha azonnal megkóstoljuk a cseresznyénket felbontás után, csípni fog a szénsav miatt, de ez annak a jele, hogy szépen dolgozott a szóda.
Tipp:Egészségesebb változatban nádcukorral is készíthető vagy akár xilittel is!(Már, ha bírja valaki anyagilag)
Amennyiben már jó érett cseresznyéből készítjük, a cukor teljesen elhagyható!!!
Ezen kívül ez a módszer meggynél is kiválóan alkalmazható!
Megjegyzés:Csak a hagyományos patronnal készült szódavíz alkalmas erre a módszerre!
Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
Óriás kelesztő a gyümölcs mosásához
Saláta centrifuga a gyümölcs gyors leszárításához
Tisztavíz kancsó a szódavízhez tisztított víz készítéséhez