Hozzávalók:
1 kg krumpli
liszt
1 tojás
18 szem szilva
porcukor
fahéj
15 dkg zsemlemorzsa
1 mk. zsír
10 dkg kristálycukor
2 mk. kanál fahéj
*
Elkészítés:
Először is azért nem írtam lisztmennyiséget, mert nem lehet. A krumpli fajtájától függ, hogy mennyi liszt kell hozzá, ez gyúrásnál derül ki. 1 kg krumpliból kb. 18 gombóc jön ki. A szilvákat szétnyitom és mindegyik közepébe teszek egy kiskanál fahéjas porcukrot a mag helyére. Télen lehet szilvabefőtt, vagy fagyasztott szilva. A krumplit hámozom, kockára vágom és megfőzöm. Jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, hagyom teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, még csak langyos se legyen a krumpli, mert akkor nagyon sok lisztet felvesz. Amikor teljesen kihűlt szórok rá lisztet, első menetben 10 dekányit, hozzáütök egy tojást. Ez fontos, mert így nem esik majd szét a tészta. Összegyúrom és ha kell még liszt, akkor szórok hozzá keveset, csak annyi kell, hogy a tészta jól összeálljon. A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumi. A deszkát jól belisztezem és a tésztát ketté veszem. Először csak a felét nyújtom ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban teszek fel vizet forrni és odakészítem a kevés zsíron világosbarnára pirított morzsát is. Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor édesíteni kell. Tapasztalataim szerint ez úgy a legjobb, ha a morzsát összekeverem a fahéjjal és a cukorral, mégpedig kristálycukorral és abba forgatom a megfőtt gombócokat. Próbáltam már porcukorral is, de az a meleg gombóctól egyből megolvad és az egész úszik a lében. Én egy tepsibe szoktam kiszedni, a felébe beleszórom a fahéjas, cukros morzsa egy negyedét. A kinyújtott tésztát kilenc kockára vágom, ráteszem a szilvát, gombóccá formálom. Forró vízbe rakom. Itt figyelni kell, mert a gombócok először lemennek az edény aljára és néhány oda is ragad. Ezért 2 -3 perc múlva egy fakanállal fel kell keverni. Ha feljöttek a víz színére akkor már lehet is kiszedni. A cukros morzsára szedem, rászórom a morzsa másik negyedét, jól összerázom. Ezt megismétlem másik adag tésztával is.A gombócot soha nem szabad leöblíteni, mert a víz nyomásától szétesik! Egyből a morzsára kell szedni! A kristálycukor is megolvad kicsit a forró gombóctól, de épp csak annyira, hogy befedje jó édes réteggel, de ne ússzon az egész cukros lében. Vigyázat, az evését nehéz abbahagyni! 🙂