Hozzávalók:
1,5 kg krumpli/burgonya
kb. 70 dkg liszt
10 dkg búzadara
2 tojás
1 kiskanál só
6-7 szem szilva
kevés fahéjas -cukor
kenyérmorzsa/zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
*
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd a megtisztítjuk, lereszeljük a reszelő legnagyobb lukú részén.Összekeverjük a tojásokkal, a sóval a búzadarával és a liszttel . Közepes keménységű tésztát kapunk ( a liszt mennyiséget azért írtam csak hozzávetőlegesen, mert én nem mértem, hanem addig adagoltam, amíg azt nem éreztem, hogy mostmár jó). Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. A szilvákat megmossuk, kimagvaljuk, s ha szükséges, negyedeljük. Minden négyzet közepére helyezünk egy-egy darab szilvát, majd ezekre egy kiskanállal , a szilva érettségétől függően, teszünk fahéjas-cukrot. A négyzetek sarkait középre hajtjuk, kicsit összenyomjuk, és a tenyerünkben golyókat formálunk belőlük. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a gombócokat. Egy lábasban fölhevítjük az olajat, amibe beletesszük a zsemlemorzsát, és aranybarnára pirítjuk. ebbe kiszedjük a gombócokat, s óvatos rázómozdulatokkal megforgatjuk benne a gombócokat. Kristály- vagy porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó áétvágyat!