Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg finomliszt /35-40 dkg is lehet, a tészta àllaga diktàl/
50 dkg szilva
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg daràlt màk porcukros
1 db tojàs
0,5 dl napraforgó olaj
3 evőkanàl cukor/ ízlés szerint/
fahéj ìzlés szerint
*
Elkészítés:
1.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, melegen àttörjük, hűlni hagyjuk.
2.
A morzsàt olajon megpírìtjuk, ha kicsit kihűlt, belekeverjük a fahéjas kristàlycukrot,/ ki- ki ìzlése szerint/ . A szilvàt kimagozzuk, félbevàgjuk.
3.
Az àttört burgonyàt a liszttel és a tojàssal összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.
4.
Lisztezett deszkàn vastagra nyújtjuk/ kb. 1-1,5 cm- es / és 10-12 db kb. 6*6- os kockàkra vàgjuk.
5.
Minden kockàra fél szilvàt teszünk, a mag helyére pedig egy mokkàskanàl fahéjas cukrot .
6.
A négy sarkot összehajtva, gombóccà formàljuk, és egyszerre tesszül a lobogó , forró vízbe.
7.
1-2 perc utàn megmozgatjuk a làbost, hogy oda ne ragadjanak a gombócok- óvatosan keverni is lehet.
8.
Ha feljóttek a víz felszìnére , akkor még 3-4 percig lassan forraljuk, majd kiszedjük a morzsàra- màkra.
9.
Tàlalàskor is mehet rà pici fahéjas cukor.
A màkosra porcukor.