Hozzávalók:
1 kg burgonya
kb 40 dkg liszt (amennyit felvesz)
1 db tojás
1 ek zsír
nagy csípett só
1 ek cukor
szilvalekvár
zsemlemorzsa
*
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük.A főtt burgonyát burgonyatörőn átnyomjuk. Miután kihűlt, gyúródeszkára tesszük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót,cukrot, zsírt és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk és különféle gombócok készítésére használjuk.
A gombócokat bő, lobogó sós vízbe tesszük, kifőzzük, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, és zsemlemorzsába forgatjuk.
* Ezt a tésztát használjuk nudli készítésére is.
Nudli leves * A gombóc párja
A burgonya főzőlevét levesnek készítjük el.(A gombóc készítésnél sosem marad el ez az egyszerű leves)
Egy kisebb vöröshagymát megfonnyasztunk,pirospaprikával meghintjük,majd a burgonya főzőlevével felöntjük.
Ízesítjük:só,bors.
A leves alapunkba beletesszük a nudlit,és már kész a leves.
Jó étvágyat!