Hozzávalók:
1 kg Szilva
30-40dkg cukor a Szilva megtisztított kilójaként
Nekem 6kg volt a Szilva, ebből lett 8 db 720ml +2 db 400 ml üveggel.
A Szilvákat megmosom jó alaposan, majd kimagozom, kivágom a hibás részeket és egyből beleteszem őket egy nagy fazékba. Nem darálom le nem turmixolom, mert a főzés végére úgyis szétfőnek. Nem lesz teljesen sima, kis darabkák lesznek benne.
Szórok rá kristálycukrot, majd rétegezek rá újabb adag gyümölcsöt egészen addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. Fontos hogy a tetejére kristálycukor kerüljön.Majd letakarva állni hagyom egy napiga hútőben. Másnap felteszem főni és addig főzöm, amíg el nem éri a nekem tetsző sűrűséget .Ez körülbelül 35-40 perc .
Amint elkezd sűrűsödni, akkor már folyamatosan kell keverni, hogy le ne égjen.
Szokásomhoz híven a kimosott üvegeket még forró ecetes vízben csírátlanítom ,ez megakadályozza hogy megromoljon a benne lévő tartalom.
A megtisztított befőttesüvegekbe adagolom ki a lekvárt ezután csavarom rá a tetőt. Az üvegeket száraz dunsztba teszem vagyis beleteszem meleg pokrócba, és hagyom hogy így hűljenek ki. Ezután kerülhet a végleges helyére a kamrába a finom lekvár.
Aki nem meri így eltenni tartósító nélkül az tehet celofánt a kupak alá és a kupak és a celofán közé késhegynyi nátrium-benzoátot .Kizárólag oda és nem a lekvárba .
Nekem így évekig is elállnak a lekvárjaim .