Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
30 dkg. darált sertéshús,
1 bő evőkanál rizs,
1 tojás,
kevés petrezselyem zöld,
só, frissen őrölt bors.
A raguhoz:
1 db. nagyobb paradicsom,
1 közepes fej hagyma,
½ szál szárzeller,
1 gerezd fokhagyma,
kisebb mag nélküli csili,
kevés petrezselyem zöld,
néhány bazsalikom levél,
só, frissen őrölt bors,
1 kanál olíva olaj,
2 dl. paradicsomszósz.
25 dkg. száraztészta (tagliatette, vagy spagetti)
reszelt füstölt sajt.
*
Elkészítés:
A húsgolyókhoz valókat összekevertem, kicsit pihentettem, majd enyhén olajos kézzel golyókat formáltam a keverékből.
Vágódeszkára sorjáztam, a főzésig.
A paradicsomot kicsumáztam, kereszt alakban bevágtam, és nagyobb fazékban, forró vízbe 1 percig bemártottam.
A paradicsomot kivettem, meghűtöttem.
A vizet megsóztam, majd ugyanebben az edényben megfőztem a tésztát is.
Miután a paradicsom kicsit hűl, a héja könnyen lehúzható róla.
Közben újabb edényben vizet forraltam a húsgombócoknak.
Mikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főztem őket, majd szűrőbe szedtem, ahol lecsöpögtek.
1 gombócot kettévágtam, megkóstoltam.
Ha a rizs puha a gombócban, akkor minden rendben.
A hámozott paradicsomot apróra daraboltam.
A hagymát kis kockákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával széttörtem, majd apróra vágtam.
Kevés olíva olajon megdinszteltem mindkettőt, és enyhén megsóztam.
Az apróra darabolt hámozott paradicsom is a serpenyőbe kerül.
A paradicsomot fakanállal szétnyomkodtam, és felöntöttem paradicsomszósszal.
A közben apróra vágott bazsalikomot, a petrezselyem zöldet, valamint a felaprított halványító zellert is a raguba tettem.
Frissen kevés borsot őröltem rá.
Összeforraltam.
Néhány kanál elkészült mártást kivettem a tálaláshoz.
Közben a tésztát, al-dente ( fogkemény ) állapotra készítettem, majd a vízből kivéve hozzákevertem a paradicsomos raguhoz.
Tálaláskor először a tésztával elkevert ragut, utána a húsgombócokat tettem a tányérra, majd ezeket enyhén megöntöztem a félretett raguval.
Friss paradicsommal, és felaprított zöld fűszerekkel tálaltam.
Füstölt sajtot reszeltem a tetejére.