Hozzávalók:
45dkg finomliszt,
45 dkg BL 80 kenyérliszt
2,5 dkg élesztő,
6 dl langyos víz,
kb 1 evőkanál só,
4 kávéskanál cukor,
3 evőkanál olaj,
1 db tojás kenéshez
*
Elkészítés:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban 1 dl, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 1- 2 pupos evőkanálnyi lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, cipót formázunk belőle,letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.Lehet 1 kenyeret sütni belőle, akkor egy 1,5 kg-os kenyér
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja a magvasmagokkal, majd éles késsel kicsit bevágjuk.180 fokon kb 50 perc Ha elkészült rácsra tesszük hűlni,