Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, de lehet tarja is (ki mit szeret)
1 kg savanyúkáposzta
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma apróra összevágva
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál pirospaprika
1 púpos teáskanál só (a hús megsózásához)
kevés bors
kevés őrölt kömény
Rántáshoz:
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
Tálaláshoz:
telföl
*
Elkészítés:
Az étolajon megdinszteljük az apró kockákra összevágott vöröshagymát.
Félrehúzzuk, beleszórjuk az apró kockákra összevágott sertéshúst, megsózzuk, s beleszórjuk a borst és a köménymagot és a pirospaprikát is.
Jól megkeverjük, s visszarakjuk a gázra, majd 5 percnyi kevergetés után felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Ha forr, akkor lerakjuk takarékra a gázt, s fedő alatt kb.
40 percig főzzük, néha megkevergetjük.
Ha letelt a 40 perc, akkor a savanyúkáposztát, amit előtte lecsepegtettünk egy tálba, (mert erre még lehet, hogy szükségünk lesz, ha nem elég savanyú az elkészült káposztánk) rászórjuk a pörköltre, összekeverjük, s felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Kb.
1 órát főzzük, először nagylángon, ha felforr, akkor lerakjuk takarékra, s fedő alatt főzzük tovább, de néha megkevergetjük.
Félidőben megkóstoljuk, ha nem elég savanyú, akkor a félretett savanyú léből öntünk bele, vagy ha szükséges, akkor megsózzuk.
Ha letelt az 1 óra, s megpuhult a hús és a káposzta is, akkor elkészítjük a rántást.
Kicsit feltöntjük vízzel, jól elkeverjük, s a káposztához keverjük, majd még kb.
10 percig kevergetjük, s el is készült a székelykáposztánk.
De ha még nem túl puha a hús, vagy a káposzta, akkor még főzzük 10-20 percig, s utána rakjuk bele a rántást.