Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna
1,5 kg savanyú, szálas káposzta
80 dkg sertés lapocka, vagy dagadó
30 dkg rizs
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1 kisebb csili
só
bors
köménymag
1 ek őrölt pirospaprika
1 csipet csombor (borsikafű)
kevés kakukkfű
*
Elkészítés:
A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.
A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk.
A hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megfuttatjuk.
A köménymaggal kicsit tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst.
Enyhén megsózzuk.
Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Csípős paprikát is adhatunk hozzá.
Mikor a hús már félig megpuhult, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort (borsikafű), kevés kakukkfüvet, a savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik előtte hideg vízzel átmoshatunk.
Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá, és ha felforrt megkóstoljuk.
Ha szükséges, fűszerezünk még rajta.
Hozzáadjuk a rizst is, ami jelentős mennyiségű nedvességet felvesz.
Tejföllel tálaljuk.
A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.