Hozzávalók:
300 g. finomliszt,
200 g. rétesliszt,
2 dl. tej,
4 kanál napraforgó étolaj,
1 csomag szárított porélesztő,
1 kiskanál só,
1 kanál tejföl.
*
Elkészítés:
A liszteket összekevertem az élesztővel, megsóztam, majd közepébe krátert csináltam, és beleöntöttem először az olajat, majd a tejet, és alaposan összedolgoztam a tejföllel is.
10 percig erősen dagasztottam kézzel, majd fél órát kelesztettem konyharuha alatt.
Újra összedagasztottam, és ismét kelt fél órát.
Nagyobb méretű vágódeszkámon négy felé osztottam, és kisebb cipókat formáltam a tésztákból.
Nyújtófa nélkül ököllel kilapogattam a tésztákat, majd mint a leveles tésztát felhajtogattam.
Fentről, alulról, majd mindkét oldalról.
Újra kilapogattam ököllel, és a két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam.
Megfordítottam, így a hajtogatott felület került alulra.
Cipócskákat formáltam mind a négy golyóból, és kilisztezett tepsire sorakoztattam.
Minden cipót a tetején slicerrel két helyen bevágtam, vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.
A sütő aljára a beindításkor kisebb vízzel teli edényt szoktam tenni, így most is így csináltam.
Mikor minden cipócska aranybarnára sült, még egyszer megspricceltem őket.