Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
A krémhez:
1 l tej
30 dkg (kerek szemű) rizs
1 cs. vaníliás cukor
5 dl tejszín
8 dkg cukor
2 ek. zselatin (főzős)
10 dkg szeder
2 dl szederlé vagy málnalé
egy csipet só
1 cs. piros színű tortazselé
*
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra verjük a cukor 1/3 részével. A tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre felverjük, majd óvatosan összedolgozzuk a liszttel, meg a tojások sárgájával (a habot, a lisztet felváltva adjuk a sárgákhoz, amíg el nem fogy a hozzávaló). A tésztát vajazott, lisztezett 20 * 30 cm-es tepsibe terítjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejben pici sóval puhára főzzük a rizst, majd a végén hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Elkeverünk benne két evőkanál feloldott zselatint (pár evőkanál hideg vízzel elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük, hogy feloldódjon, de forrni nem szabad, mert nem köt meg!), majd langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a tejberizshez keverjük. A rizses krémet egyenletesen elterítjük a piskóta tetején, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
Közben a tortazselét elkészítjük a tasakon feltüntetett előírás szerint, keverhetünk bele szederlét is.
A rizses krém tetejét kirakjuk szederrel, bevonjuk a tortazselével, és tálalásig további 2 órára visszatesszük a hűtőbe.
Bármilyen friss idénygyümölcsből – eperből, málnából, ribzliből, barackból – is elkészíthető.