Szarvasgombás variációk. 3 recept

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Szarvasgombás variációk. 3 recept

Recept leírás:

Hozzávalók:

Omlett szarvasgombás fűszerolajjal, sárgarépával.
Hozzávalók 2 személyre:
5 db tojás, 2 szál sárgarépa,1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. szarvasgombás fűszerolaj, só, őrölt bors, apróra vágott petrezselyem zöldje. Ha van friss szarvasgomba, picit reszeljünk a tetejére tálalásnál.
Hozzávalók a sertésmájas rizottóhoz, két személyre:
Fél kiló sertésmájból, 1 hagymából, 4 gerezd fokhagymából, 1 dl. száraz fehérborból, 1 ek szarvasgomba olajból, 1 nagy szál sárgarépából, 2 marék rizsből, 2 dl. csirke alapléből, petrezselyem zöldből, reszelt sajtból készült.
Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjalhozzávalói:
4 tojás, a sütéshez kevés szarvasgombás fűszervaj, 200 g. csiperkegomba, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 100 g. napon szárított, olajban eltett paradicsom, 1 dl. száraz fehérbor, só, őrölt bors.

*

Elkészítés:

Tudni kell elöljáróban, hogy barátomtól kaptam 2 kisebb szarvasgombát, 1 üveg szarvasgombás fűszerolajat, és kevés fűszervajat.
Pazar ajándék, és néhány felhasználási módját ismertetem ennek a finom fűszernek.
mert a szarvasgomba nem alapanyag, hanem fűszer.
Így is kell bánni vele !
Finoman, óvatosan !
Első alkalommal, omlettet készítettem a szarvasgombával.
Hagyományos módon, a tojásokat felverve, de kevés reszelt sárgarépával, és több hagymával, fokhagymával dúsítva.
A hozzávalók, az öt tojáson kívül, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, és 1 evőkanálnyi szarvasgombás, fűszerolaj voltak.
A reszelt sárgarépa, és a hagyma, fokhagyma, szarvasgombás olajon pirult, majd hozzáöntöttem, a habosra vert tojást.
Kicsit sóztam, borsoztam, és apróra vágott petrezselyem zölddel, valamint snidlinggel hintettem meg.
Tálaláskor előkerült a reszelő, és a friss szarvasgomba is, így pici reszelék került az étel tetejére.
Dupla élvezet, mert szarvasgombás fűszervajjal kent, barnakenyér szeletekkel ettem.
Csak a teljes szarvasgombás élmény kedvéért.
Már említettem, hogy nem szabad eltúlozni a szarvasgomba fogyasztást, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára.
A határokon belül maradtam, így finom vacsora volt fiamnak, és nekem.
Az eddig nem mondtam, hogy párom elhatárolódott a szarvasgomba, minden formában való megjelenésétől, így a család ételeibe – kevés kivételtől eltekintve – nem került ebből, a finom ízből.
Sertésmájas rizottót is készítettem, amibe szintén, a szarvasgomba fűszerolaj volt az egyik mellékszereplő.
Vékonyra szelt hagyma, tört fokhagyma pirult az olajon, majd hozzákerült, a csíkokra vágott sertésmáj, és a reszelt répa is.
Felöntöttem fehérborral, megborsoztam, és fedő alatt pároltam, a máj megpuhulásáig.
Beleszórtam a rizst, és annyi csirke alaplévet öntöttem fel, hogy az egészet ellepje.
A rizs megfővéséig szintén fedő alatt párolódott, majd a fedőt levéve hagytam, hogy levét elfője.
Kevés petrezselyem zöldje került még bele, valamint tálalásnál reszelt sajttal, és pici reszelt szarvasgombával lett ízesítve.
Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjal: A hétvégi főzőcskézésből megmentettem egy kevés gombát.
Már akkor tudtam, hogy valami szarvasgombás kaja jön, de volt két napom a gondolkodásra.
A polcon sorakozó napon szárított paradicsomokra tekintve rájöttem, hogy a gomba mellett az lesz a másik alapanyag.
A harmadik is hamarosan képbe került, így végül tükörtojás készült szarvasgomba vajon, és fehérboros, gomba, napon szárított paradicsommal.
A tökörtojást sütöttem meg először.
Kevés szarvasgombás vajon, teflon serpenyőben.
Fiam, aki második meósa volt ételemnek, (az első én voltam) meg is jegyezte, hogy különleges íze van a kajának.
Finom, és nem kellemetlen!
A tojások elkészülte után (a tojások közepét kicsit lágyra hagytam) ugyanabban a serpenyőben folytattam.
A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe.
Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd aprított fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom.
Kevés párolás után hozzákerült a szeletekre vágott 20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral.
Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből.
A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft.
Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang.
Finom vacsora sikeredett belőle!
Blogom linkjére kattintva, mégtöbb, szarvasgombáról szóló infót találhatsz: http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/03/variaciok-szarvasgombara.
html

Szarvasgombás variációk. 3 recept

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Szarvasgombás variációk. 3 recept