Hozzávalók:
1 db kisebb vöröshagyma
10 dkg füstölt, húsos szalonna
2 ek napraforgóolaj
50 dkg kelbimbó (friss vagy fagyasztott)
30 dkg burgonya
½ mk őrölt fehér bors
1 tk morzsolt majoránna
2 tk só vagy ételízesítő
2 dl főzőtejszín
*
Elkészítés:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, az olajon megpirítjuk, majd kiszedjük, félretesszük.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, megdinszteljük a fazékban maradt olajon, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát és a kelbimbót.
Felöntjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a megpirított szalonna egy részét és a majoránnát, felforraljuk.
20-25 percig főzzük takaréklángon, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd kivesszük a kelbimbók egy részét, a többit botmixerrel pürésítjük, visszatesszük az egészben hagyott kelbimbókat, hozzáöntjük a főzőtejszínt, és még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor a megpirított szalonnát rászórjuk a leves tetejére.