Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 evőkanál porcukor
1 vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
1/2 dl narancslé
1 teáskanál vanília aroma
1 mokkáskanál rum aroma
*
Elkészítés:
A kevés cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Megolvasztjuk a vajat.
Tálba (dagasztó tálba) szitáljuk a lisztet, porcukrot, beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és az aromákkal elkevert narancslevet.
Lágy tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. másfél centi vastagra nyújtjuk, 6-7 cm-es szaggatóval kiszúrjuk.
A leeső részt összegyúrjuk, nyújtjuk, kiszúrjuk.
Letakarjuk, és fél órát kelesztjük a deszkán.
Egy lábasban két ujjnyi (általában 1 liter) olajat melegítünk.
A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefele az olajba tesszük (tehát a sima, lisztes rész kerül az olajban felülre).
Kis lángon sütjük másfél percig, megfordítjuk és fedő nélkül a másik oldalukat is másfél percig.
Papírtörlőre tesszük.
Még melegen porcukorral meghintjük.
Tálalhatjuk lekvárral, öntettel.
(Saját recept)