Szabolcsi almás máktorta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Melinda

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

120

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Nehéz

Szabolcsi almás máktorta

Recept leírás:

Hozzávalók:

Szabolcsi almás máktorta
Tészta:
tojásfehérje 0,53 kg (ez kb. 13-15 db tojás)
kristálycukor 0,33 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,2 kg
édes morzsa 0,07 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,11 kg
1 /2citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.
Krém:
tej 0,6 l
cukor 0,13 kg
kukorica keményítő 0,7 kg
tojás sárgája 3 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,25 kg (35%-os állati)
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott
keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában
használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
Almatöltelék:
Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 0,5 kg
vaj 0,5 kg
cukor 0,5 kg
őrölt fahéj 0,5 dkg
citrom 1 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon
összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.
A torta összeállítása képekben:
http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012/szabolcsi-almas-maktorta
Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es
kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

*

Elkészítés:

Szabolcsi almás máktorta Tészta : tojásfehérje 0, 53 kg ( ez kb.
13-15 db tojás ) kristálycukor 0, 33 kg darált, hőkezelt mák ( IREKS-STAMAG, Mantler ) 0, 2 kg édes morzsa 0, 07 kg hámozott, reszelt alma ( Jonatán vagy Idared ) 0, 11 kg 1 / 2citrom reszelt héja A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk.
200 oC-os sütőben 12-14 percig sütjük.
Sütés után melegen alávágunk.
Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap.
Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.
Krém : tej 0, 6 l cukor 0, 13 kg kukorica keményítő 0, 7 kg tojás sárgája 3 db vaníliarúd 1 db tejszínhab 0, 25 kg (35%-os állati) Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük.
Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl.
zselatin, lékötő stb.
) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
(A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.
) Almatöltelék: Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 0, 5 kg vaj 0, 5 kg cukor 0, 5 kg őrölt fahéj 0, 5 dkg citrom 1 db Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Betöltés: A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket: 3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém, 2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3.
lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.
-5.
lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.
A torta összeállítása képekben: http://www.
cukraszat.
net/ magyarorszag-tortaja-2012/ szabolcsi-almas-maktorta Díszítés: A torta oldalán az alsó 2, 5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
Tetején a közepét kb.
7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük.
Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

Szabolcsi almás máktorta

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Szabolcsi almás máktorta