Hozzávalók:
Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
A krémhez:
1 csésze cukor (2,5 dl-es)
1/2 csésze víz
1/2 vaníliarúd
170 g lágy vaj
2 ek zsíros tejszín
400 g sajtkrém
A tésztához:
2 csésze liszt + a formához
3 kk sütőpor
1 tk só
1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
3/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1 1/4 csésze barna cukor
4 nagy tojás
3/4 csésze olaj
45 dkg megsült sütőtök (csak a húsa)
1/2 csésze tej
+ vaj a formához
A díszítéshez:
2 ek dió
5 ek cukor
1 kk puha vaj
*
Elkészítés:
A sütőtököt késes robotgépben pürésítjük (ha úgy egyszerűbb, hozzáönthetjük a tejet ).
Összekeverjük a tészta többi hozzávalójával.
Egy 28 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk, belesimítjuk a masszát.
180 fokos sütőben kb.
40 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Langyosra hűlve kivesszük a formából, rácson kihűtjük.
A krémhez a cukrot, vizet, a vanília kikapart magvait és a rudat is serpenyőbe tesszük, forralni kezdjük.
Amikor a cukor elolvad, a szirup színe pedig sötétebb barna (ne égessük meg!), húzzuk le a tűzről.
Kivesszük a vaníliarudat, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, nem baj, ha a karamell különválik.
Visszatesszük alacsony lángra, hozzáadjuk a sajtkrémet.
Addig kevergetjük, míg teljesen egynemű lesz.
Ekkor langyosra hűtjük, tálba tesszük, hidegen egy éjszakát hűtőben érleljük.
Másnap a krémet elosztjuk a torta oldalán és tetején.
A díszítéshez a diót durvára törjük.
A cukrot serpenyőben karamellizáljuk.
Egy alufólia-darabot nagyon vékonyan, de alaposan megkenünk vajjal.
Rászórjuk a diódarabokat, majd megcsorgatjuk a karamellel.
Mikor kihűlt és megkeményedett, összetörjük és megdíszítjük vele a tortát.