Hozzávalók:
Tésztához:
2 tojás sárgája
7 dkg vaj/margarin
15 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
30 ml tej (2 evőkanál)
1 vaníliás cukor
Töltelékhez:
50 dkg sütőtök (héj, mag nélkül, párolt/sült)
10 dkg porcukor (sütőtök édessége alapján)
1,5 kávéskanál mézeskalács fűszer
1 cs. vaníliás puding (főzős)
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
pici só
Tésztára:
darált dió vagy zsemlemorzsa
Hab a tetejére:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
*
Elkészítés:
tepsi méret 20*25 cm
Előkészítés:
Előző nap megsüthetjük a tököt. Megmossuk, négyfelé vágjuk, a magját kikaparjuk. Alufóliával bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben puhulásig, kb. 35-45 percig sütjük (villa próba). – A húsát kikaparjuk egy tálba, ha meghűlt letakarjuk, és felhasználásig hűvös helyre tesszük.
A süteményhez először a sütőtök krémet készítjük el: Villával összetörjük, beletesszük a porcukrot, a mézeskalács fűszert, a vaníliás pudingot, citromhéjat. Összekeverjük simára. – A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük, beleforgatjuk a tökös masszába. A tészta elkészítéséig pihentetjük.
A tésztához a vajat/margarint a tojással, vaníliás cukorral kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a langyos tejben megfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk. Kissé lágy tésztát kapunk.
Lisztezett munkalapon a tepsi méretére nyújtjuk, majd sodrófa segítségével a tepsibe – aminek az oldalait körbe kibélelünk sütőpapírral – tesszük.
A tésztát megszórjuk darált dióval/zsemlemorzsával, ráöntjük a sütőtökös krémet. Elegyengetjük, majd letakarva pihentetjük 40 percet.
Előmelegített forró sütőbe tesszük, 10 perc után visszavesszük 170-180 fokra, és még 20 percig sütjük.
A tetejére közben a tojásfehérjét félig felverjük, majd adagolva hozzá a cukrot kemény habbá verjük.
A sütőből kivesszük a tepsit – visszavesszük a sütőt 130 fokra –, és a kemény habot egyenletesen rátesszük a krémre. Visszatesszük a sütőbe, és csak szárítjuk kb. 10 percig (kitámaszthatjuk a sütő ajtaját, vagy 2-3 percenként kinyitjuk, hogy a gőz távozzon).
Kihűlés után, hideg vízbe mártott (szárazra törölt) éles késsel tetszés szerint szeletekre vágjuk.
Megjegyzés: Lehet a tetejére a tojáshab helyett tejszínhab réteget is tenni, vagy ízlés szerint mázzal bevonni. – Valamint a tojásfehérje habot ízesíthetjük is (pl. citromkrém/lemon curd, csoki stb.).
(Saját recept)