Hozzávalók:
40 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
1 dundi póréhagyma
1 nagy, piros húsú paprika
diónyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
4 csontos sertésborda
só, őrölt feketebors
2 ek. liszt
2+2 ek. napraforgó olaj
1 csokor snidling
1 ek. szójaszósz
1 késhegynyi chilipor vagy ½ kk. csípős paprikakrém
*
Elkészítés:
A sütőtököt leöblítjük, szárazra töröljük, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, és meghámozzuk. Uborkagyaluval felszeleteljük, a szeleteket egymásra fektetjük, és rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, kettévágjuk, kissé ellapítva kiterítjük, és 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd rézsútosan rombusz formájúra vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a póréval megközelítőleg azonos nagyságú és formájú darabokra aprózzuk. A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk.
A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük. Meghintjük sóval, borssal, és lisztbe forgatjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat. Beletesszük a bordákat, a tetejükre reszeljük a gyömbért, és mindkét oldalukon 5-5 percig sütjük. Áttesszük a húst egy tűzálló tálba, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, majd kikapcsolt sütőben melegen tartjuk.
A serpenyőben lévő pecsenyealjhoz adjuk a maradék 2 ek. olajat, felhevítjük. Rádobjuk a pórét, a tököt és a piros paprikát, majd erős tűzön, lazán keverve 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a vágott snidlinget, a szójaszószt és a chiliport, majd mérsékelt tűzön további 5 percig keverjük-pirítjuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A húst tálra rendezzük, majd mellé – és köré szedjük a zöldségragut, végül néhány snidlingszállal díszítjük, és azonnal tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.
Lajos Mari receptje