Hozzávalók:
1 kg sütőtök
10 dl húsleves (leveskockából is jó)
2 dl főzőtejszín
1 db kisebb vöröshagyma
3-4 ek napraforgóolaj
2 db nagyobb alma
2-3 ek kristálycukor vagy méz
1 tk só
1 mk őrölt fehér bors
1 mk mézes-sütemény fűszerkeverék
1 darabka reszelt gyömbér
pár csepp citromlé
1 tk balzsamecet (-krém)
¼ mk chlipehely
*
Elkészítés:
A tököt egy kevés, enyhén sós vízben is meg lehet párolni, de sokkal ízletesebb, ha sült tökből készítjük!
A sütőtököt mossuk meg, szeleteljük fel, a magokat kaparjuk ki, és sütőpapíros tepsire téve, 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg 35-40 perc alatt.
Közben a finomra aprított vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a kockára vágott almát, kicsit forrósítsuk meg, szórjuk rá a cukrot, kicsit karamellizáljuk, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a mézes-sütemény fűszerkeveréket, a fehér borsot, öntsük fel a húsleves felével, forraljuk fel, majd fedő alatt, kis lángon, főzzük benne puhára az almát.
Amikor az alma megpuhult, adjuk hozzá a megsült tök belsejét (héj nélkül), botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a tejszínt, a maradék húslevest, kevergetve forraljuk föl, néhány csepp citromlével ízesítsük pikánsra.
Tálaláskor csöpögtessünk rá egy kevés balzsamecetet, és szórjuk meg chilipehellyel (opcionális, de nekem nagyon bejön).