Hozzávalók (4 adag):
- 1 közepes sütőtök (kb. 1 kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7 dl alaplé (zöldség- vagy csirke)
- 1 dl tejszín (vagy kókusztej)
- 1 ek semleges ízű olaj (pl. napraforgó) vagy kevés vaj a pirításhoz
- Só, bors, szerecsendió
- Pirított tökmag és egy kevés olívaolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
-
A sütőtököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, a húsát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk.
-
A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
-
Egy nagy lábasban felmelegítjük a semleges olajat vagy vajat, majd a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk.
-
Hozzáadjuk a sütőtök kockákat, és 2–3 percig pirítjuk, hogy karamellesebb ízt kapjon.
-
Felöntjük az alaplével, megsózzuk, megborsozzuk, majd közepes lángon kb. 20-25 percig főzzük, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
-
Botmixerrel simára pürésítjük.
-
Belekeverjük a tejszínt (vagy kókusztejet), és reszelünk bele kevés szerecsendiót. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
-
Forrón tálaljuk, a tetejére pirított tökmagot szórunk, és pár csepp extra szűz olívaolajat csorgatunk.