Hozzávalók:
Sült cukkini, patiszon
Hozzávalók:
1 bébi cukkini vagy nagyon zsenge
1 sárga patiszon
só
bors www.toldifuszer.hu
extra szűz olivaolaj (kevés) a sütéshez
kicsi petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Zöldséges bulgur
Hozzávalók:
1 ½ csésze bulgur
2 közepes sárgarépa
1 hagyma
1 fehérrépa
½ paprika
½ piros kaliforniai parika
1-2 szelet sárga patiszon
1-2 szelet cukkini
1 zellerszár
petrezselyem
só
bors
chili
kicsi extra szűz oliva olaj
Saláta
hozzávalók:
3-4 jégsaláta levél
½ kigyóuborka
½ kaliforniai paprika
1 paradicsom
(persze, mármilyen hozzávalókból készíthető)
*
Elkészítés:
A patiszont, cukkinit, amit megsütünk vékony karikákra, illetve szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk és kicsit állni hagyjuk.
Amíg várja a sütést, elkészítjük a bulgurt.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
A hagymát, répát, fehérrépát, paprikákat, patiszont és cukkinit, paprikákat apró kockákra vágjuk.
A zellerszárat, petrezselymet apróra vágjuk.
A hagymát kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a répát, fehérrépát és zellerszárat és folytatjuk a dinsztelést.
Felöntjük vízzel, kicsivel többel, mint ami ellepi.(Az elkészült lének 3x mennyiségűnek kell lennie, mint az elkészítendő bulgur mennyisége). Megsózzuk és kicsit főzzük. A zöldségeket nem főzzük teljesen puhára, mert a bulgurral is puhulni fognak.
Ezzel készítettünk egy zöldséglét, amivel leöntjük a bulgurt, illetve most beletesszük. Az elkészült „levesbe” beletesszük a bulgurt, cukkinit, patiszont. Lefedjük és várunk, hogy megpuhuljon (nem főzzük).
Közben elkészítjük a salátát.
A salátát, paprikát, uborkát kis kockákra vágjuk a paradicsomot félbevágjuk és felszeleteljük.
20 perc elteltével megnézzük, hogy megpuhult-e bulgur, illetve magába szívott-e minden lét.
Ha igen, hozzáadjuk a paprikákat és összekeverjük, ha nem, kicsit alámelegítünk és a felesleges nedvességet elpárologtatjuk, és utána adjuk hozzá a paprikákat. Utána belekeverjük az összevágott petrezselymet, de hagyunk belőle a díszítéshez. Megszórjuk borssal chilivel és ha szükséges még sózzuk.
A cukkinit és patiszont lecsepegtetjük vagy papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet (ne fröcsögjön sütésnél)
Lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük.
A bulgurt egy pohárba tömjük és ráborítjuk a tányérra, a cukkinit és patiszont kicsit megborsozzuk és megszórjuk petrezselyemmel. A felkockázott saláta alapanyagokból kis kupacokat teszünk a tányérra.
Egy, illetve két nagyon színes tányér étel az eredmény:)))