Hozzávalók:
1 kg. darált hús,
2 fej apróra vágott hagyma,
5 gerezd fokhagyma, (én szeretem fokhagymásan, de kevesebbet is adhatsz hozzá)
1 ek. só,
1 ek. őrölt pirospaprika,
kevés őrölt bors,
3 tojás, + 5 db. főtt tojás,
20 dkg. zsemlemorzsa,
20 dkg. szikkadt kenyér,
1 dl. tej
Van, aki kenyeresebben szereti, az tehet többet is hozzá. kenyér helyett adható hozzá zsemle is.
*
Elkészítés:
A kenyeret héja nélkül, apró darabokra szaggatom, és kevés tejbe áztatom.
( lehet zsemlét is használni ) Külön tálban összekeverem a húst, a hagymát, és a szétnyomott apróra vágott fokhagymát.
A másik tálban a beáztatott kenyeret, a tojásokat, a sót, a borsot, a zsemlemorzsát, az őrölt pirospaprikát.
Mikor mindkét tálban külön összegyúrtam a hozzávalókat, az egészet egyben is jól összedolgozom.
Megkóstolom a keveréket.
(meg kell tenni, nem szabad finnyásnak lenni !) Ha úgy érezzük kell még bele valamilyen fűszer most pótolhatjuk.
A keveréket két egyenlő részre osztjuk, majd az egyik részt sütőtálba, vagy tepsibe lapogatjuk.
Ovális alapot kell kapnunk.
Ráhelyezzük az öt keményre főtt, meghámozott tojást úgy, hogy érjék egymást.
A maradék húsos keveréket is ellapogatjuk a tetején, majd úgy dolgozzuk össze, hogy egy mindkét végén elvékonyodó, lapított hengert kapjunk.
De szépen fogalmaztam.
Tudományosan !
Minden oldalát megszórjuk még kevés zsemlemorzsával, és olajos kézzel szép egyenletesre formázzuk.
Vigyázzunk, ne kandikáljon ki egyetlen tojás sem !
Kevés olajat töltve alá, végig fólia alatt sütöttem 180 fokon majd egy órán át.
Hidegtálhoz is kitűnő, vagy főzelékekhez feltétként.