Hozzávalók:
Kb 50 dkg spenót
3 ek pecsenyezsír
2 ek liszt
1/2 dl főzőtejszín + ízlés szerint a tálaláshoz
3-4 girizd fokhagyma
5 dkg vaj
só, fűszerek ízlés szerint
*
Elkészítés:
A frissen szedett spenótot alaposan megmosom, ( ez épp ausztrál spenót, kicsit húsosabb, bőrszerűbb tapintású, nem esik annyira össze, mint a másik fajták, ízre is kicsit más ) deszkán keresztben felszelem ( hogy véletlenül se maradjanak a végén szálak benne ) és kevés vízben a fokhagymával együtt felteszem főni.
Közben a pecsenyezsírral ( vagy bármi más zsiradék jó ) és liszttel felteszem a rántást, ha kész félrehúzom, kb addigra a spenót is felforr.
Ha kicsit megpuhult, botmixerrel összezúzom, és a rántásra öntöm, simára keverem, és visszateszem főni.
mikor felforr ízesítem – pici rozmaring, só, csipet bors.
Pár perc forrás után óvatosan belekeverem a tejszínt, és a vajat.
És már kész is.
Tálalható tükörtojással, rántott akármikkel, de én éppen főtt sárgarépát és burgonyát készítettem hozzá.
Fel lehet tálalni hozzá a hús levesben főtt, megmaradt zöldségeket is.
Ha párolt zöldségfélét akar valaki készíteni, akkor célszerű a spenóttal egyszerre feltenni a vizet, és figyelembe kell venni, hogy a zöldségféléknek nem egyforma a főzési idejük – tehát sorban kell beletenni őket a vízbe, nem egyszerre.
Jó étvágyat !