Hozzávalók:
Sós, magvas fonott kalács.
1kg. liszt,25dkg. margarin, 4 egész tojás, 2dkg. só, 1ek. cukor, 5dkg. élesztő, 4-5 dcl. tej 10dkg. hántolt napraforgómag, 3ek. szezámmag. + 2ek. olaj.
*
Elkészítés:
Az egy kg. lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a margarint és eldörzsöljük belekerül a só tojások és a felfutatott élesztő. Langyos tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. A dagasztás után a tésztát harmadoljuk a tészta egyharmadát átdolgozzuk és félre tesszük kelni. A tészta maradék kétharmadába bele dolgozzuk a szezámmagot, a hántolt napraforgómagot és a két ek. olajat jól kidolgozzuk és a duplájára kelesztjük. A sima tésztát négy részre oszjtuk és egy négyes fonatot készítünk. Én püspökkenyérformába teszem és hagyom kb. 20percet kelni. A magvas tésztát hat egyenlő részre vágom és két db. hármas fonatot készítek. Ezt is püspökkenyérformába teszem. Szintén hagyom kelni. Kelesztés után a tetejét tojással megkenem és elő melegített sütőbe 35-40 perc alatt arany barnára sütöm.