Hozzávalók:
Tészta:
100 g tejföl
500 g sima liszt
250 ml langyos tej
1 kiskanál cukor
1 evőkanál só (ízlés szerint)
1/2 kocka élesztő
Töltelék:
20 dkg füstölt párizsi, vagy sonka
1 fej hagyma
10 dkg trappista sajt
2 db főtt tojás
összevágott petrezselyemzöld
1 db nyers tojás
Díszítés, kenés:
2 db egész bors ( a szemének)
1 db egész tojás
1 kiskanál pirosarany
*
Elkészítés:
Tészta:
Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk majd hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, összedolgozzuk, megkelesztjük, közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
A párizsit csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a többi hozzávalót apróra vágjuk. 1 tojást felverünk villával és a töltelékhez keverjük. Őrölt piros paprikával, őrölt borssal, ételízesítővel ízesítjük.
Töltés:
A tésztából téglalapot nyújtok, egyenesre vágom a széleit. A leeső darabokat félreteszem, ezekre szükség lesz később. A tészta két hosszabb oldalát szélességének kb. harmadáig derelyevágóval bevágom, kb. hatszor, 45°-os szögben, egyenlő távolságra, figyelve arra, hogy ne essen le semmi. A tészta középső harmadára halmozom a tölteléket, majd erre a bevágott részeket egymásra hajtom. Tepsibe helyezem. A kimaradt tésztából lábakat, szemeket, és farkat készítek. Ollóval kicsit bevágdosom az orránál mintha foga lenne és a hátán is. Lekenem a pirosaranyas tojással. Előmelegített sütőben közepes lángon 60-90 percig sütöm.