Sós kalács mákkal

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

SkAndi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Haladó

Sós kalács mákkal

Recept leírás:

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
5 dkg amarántliszt (helyettesítheto sima búzaliszttel vagy rétesliszttel)
2 dl tej
1 kk cukor
1 ek méz
1 tojás
7,5 dkg puha vaj
1 kk só
Tetejére:
egész mák (nem darált!)
Kenéshez:
tejszín vagy surített tej (uveges)

*

Elkészítés:

Az élesztot felfuttatjuk a cukros tejben. Osszekeverjuk a tobbi, szobahomérsékletu alapanyaggal, majd alaposan kidagasztjuk.
1 óráig kelni hagyjuk meleg helyen.
Ha megkelt, 2 cipóra osztjuk, 1/3 és 2/3 arányban. Mindegyik cipóból 3-3 rudat nyújtunk (kb. 30-40 cm hosszúkat). A nagyobb tésztából hosszabb és vastagabb cipót fonunk. A kisebb tésztából hasonló, de kisebb fonatot fonunk.
A nagyobb fonatot tegyuk egy sutopapírral bélelt, nagyméretu sutolapra, tepsibe. Tenyerunk élével nyomjuk meg, majd helyezzuk rá a másik fonatot. Letakarva kelesszuk még 30 percig.
Ha megkelt, kenjuk át uveges surített tejjel vagy tejszínnel, szórjuk meg vékonyan egész mákszemekkkel, majd elomelegített sutoben sussuk 25-30 percig.
Még forrón kenjuk át ismét surített tejjel vagy tejszínnel.
TIPP: Az amaránt lisztet nem érdemes más liszttel helyettesíteni, mert az amaránttól puhább lesz a tészta. A mézzel lehet variálni. Ha tobbet teszunk bele, édesebb, ha kevesebb kerul bele, akkor sósabb lesz. Mivel nem túl édes az íze, ehetjuk sonkával, vagy éppen édes feltéttel is.

Sós kalács mákkal

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Sós kalács mákkal

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!