Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg cukor
4 ek. méz
2 tojás
15 dkg vaj, vagy margarin, felolvasztva
1,5 dl tejföl
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szegfűszeg
Krém:
20 dkg vaj, vagy margarin
10 porcukor
10 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg búzadara
3 dl tej
15 dkg baracklekvár
Csokimáz:
5 dkg cukor
3 dkg kakaópor
2 dkg vaj, vagy margarin
pici víz
*
Elkészítés:
Egy nagy tálba szórom a lisztet, belekeverem a fahéjat, szegfűszeget(lehet mézeskalácsfűszer is), a sütőport. Hozzáteszem a cukrot, a mézet, a tojásokat, az olvasztott vajat, vagy margarint és az egészet a tejföllel összegyúrom. A tészta lágy lesz, szinte kenhető. Egy 35X25-ös tepsi vastagon kikenek vajjal, vagy margarinnal, beleteszem a tésztát és a kezemmel egyenletesre elsimítom. A sütőportól meg fog dagadni. Közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 10 percig, elég hamar megsül. Amikor már barnul a széle és szilárd a tészta, ha megnyomom a kezemmel, akkor jó. Deszkára borítom. A teteje lehet kicsit egyenletlen lesz, de az nem baj, egy éles késsel egyenesre lehet vágni. Amikor kihűlt, körben levágom a szélét, majd hosszában kettévágom, utána lapjában is, így kapok 4 keskenyebb lapot. Ezeket megtöltöm, úgy hogy az első lapra krém kerül, a másodikra lekvár, a harmadikra krém, a tetejére pedig csokimáz.
Krém: A vajat, vagy margarint kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejbe belefőzöm a búzadarát, amikor nagyon sűrű, beleteszem a cukrot, együtt is főzöm. Kihűtöm, majd a krémhez keverem. Vigyázni kell, hogy valóban kihűljön, mert ha meleg felolvasztja a vajat, vagy margarint és folyós lesz. Egy kis időre hűtőbe teszem a krémet, majd megtöltöm a lapokat. A betöltött süteményt is hűtőbe teszem, mert úgy könnyebben megdermed rajta a csokimáz.
Csokimáz: A cukrot összekeverem a kakaóporral, egy kis vízzel feloldom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve belekeverem a vajat, vagy margarint. Várok, amíg jó sűrű és a sütemény tetejére öntöm, elsimítom.
Ez egy gyors soros mézes, nem kell külön lapokat sütni. Ebből a tésztából szaggathatunk köröket is, amikor kisült, kettőt összeragasztunk bőségesen valamilyen lekvárral és leöntjük csokival. Akkor olyan lesz, mint a Bombi szelet.
A blogomon több képet is találtok:
http://pkrumpli.blogspot.hu/2015/11/soros-mezes-lapok-sutese-nelkul.html