Hozzávalók:
A francia salátához:
1 pohár tejföl
csipet só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál mustár
másfél teáskanál majonéz
pici fehérbors
1 kávéskanál citromlé
1 közepes sárgarépa
1 kis petrezselyemgyökér
1 nagy szem burgonya
15 dkg zöldborsó
fél alma
2 közepes savanyú uborka
A tekercsekhez:
4 szelet gépsonka
4 szelet trapista sajt
Besamell mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
1 tömlős sajt
egy kevés reszelt füstölt sajt
csipet só,
őrölt szerecsendió
1 evőkanál csemege reszelt torma
*
Elkészítés:
Először a salátát készítem el.A tejfölbe beleteszem a sót,cukrot,mustárt,majonézt,citromlevet és a fehérborsot,majd kikeverem.Hagyom állni,míg a zöldségeket felvágom és megfőzöm.Felkockázom a krumplit,répát,petrezselymet és delikátos vízben megfőzöm.A borsót is delikátos vízben főzöm.Leszűröm,hagyom kihülni.Az almát és az uborkát is apró kockákra vágom és belekeverem a kihült zöldségekkel együtt az alapba.Hűtőbe rakom,míg elkészítem a sajt és torma krémet.
A vajat egy edényben megolvasztom,(de ne forrjon fel!)ráteszem a lisztet és elkezdem sütni mint a rántást.Ilyenkor még sárgás színű és addig sütöm,míg kifehéredik.Ekkor elkezdem apránként adagolni hozzá a tejet,ekkor már habverővel érdemes kevergetni.Mikor az összes tejet felvette,összeforralom,ha túl keménynek találjuk,mehet még bele tej.De ne legyen nagyon folyós!Mikor kész,ketté szedem és a sajtkrémhez való részbe belerakom a sajtokat.Visszateszem a tűzre és összekeverem,kicsit főzöm.Beleteszem a sót és egy csipet őrölt szerecsendiót.A másik felébe belekavarom az evőkanál tormát.Ha erőssebbre szeretnénk,mehet bele több torma.Ezt nem szoktam összeforralni. A salátát tálra rakom,a sonkába sajtkrémet a sajtba tormakrémet eszek és feltekerem.Felváltva rakom őket a salátaágyra,tetejére pirosarany pöttyöket rakok.Télen savanyú uborka legyezőt,húsvétra retekből,vagy paradicsomból virágot faragok díszitésnek.De bármiből készülhet díszités.