Hozzávalók:
30 dkg. penne vagy makaróni,
10 dkg. reszelt ementáli, trappista, vagy más félkemény sajt,
25 dkg. sonka reszelve, esetleg darálva, vagy finomra kockázva. (húsvét után készíthető maradék főtt, füstölt sonkából is.
3 gerezd fokhagyma,
kevés friss, vagy szárított bazsalikom levél,
só, őrölt bors,
1 pohár tejföl (200 g.)
1 tojás,
1 kanál liszt,
kevés zsemlemorzsa,
vaja sütőtál kikenéséhez.
*
Elkészítés:
A tésztát sós, forró vízben félkeményre főzzük.
A sonkát lereszeljük, ledaráljuk, esetleg kockázzuk.
Fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a friss, vagy szárított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
A tejfölt elkeverjük felvert tojással, liszttel, és 3/4 részét hozzáöntjük a sonka keverékéhez.
A tésztával is összekeverjük az egészet, majd a kivajazott, kicsit zsemlemorzsával megszórt sütőtálba öntjük.
A tetejére ráöntjük a meghagyott tejfölös mártást, és sajtot reszelünk rá.
Rakott ételekhez sűrűn használok zsemlemorzsát, esetleg kinyújtott fehér kenyeret, aminek levágtam a szélét, teszek a tál aljára.
Az étel által engedett kevés levet ez összegyűjti, rövid hűlés után könnyebben szeletelhető, és emelhető ki a tálból a kockázott rakott finomság.
Mindig sokat adok az étel íze mellett a látványára is, mert akkor jobb az ember étvágya, ha szép amit eléd raknak!