Hozzávalók:
Kovász: 1.5 dl
Tészta: 40 dkg
A tészta kenéséhez: 1 db
A töltelékhez: 40 dkg
*
Elkészítés:
A langyos tejben a cukrot elkeverjük,belemorzsolom az élesztőt és a két kanál liszttel összekeverem és langyos helyen felfuttatom.
A tálba beleteszem a lisztet,sót,tojást,kefirt ,és a felfutott kovászt és összedolgozom,majd apránként az olajat beledagasztom,ugy,hogy szép rugalmas tésztát kapjak.Lelisztezem és langyos helyen 20 percig kelesztem,majd átgyúrom és visszatéve a tálba,újra 20 percig pihentetem.Amikor duplájára kelt deszkára boríto és kettéveszem,az egyik részből csigákat amásik részből kifliket készítek.Igy egy tésztából kétféle süteményem lesz.
A csiga készítése: kinyújtom,megkenem a masszával,meglocsolom ketchuppal,megszórom reszelt sajttal és mint a kalácsot feltekerem.Srégen éles késsel 1,5cm széles szeleteket vágok és leforditva tepsibe rakom.Megkenem tojássárgájával ,10 perc pihenés után előmelegített sütőben 20-25perc alatt megsütöm kb 165 fokon.
A kifli készítése:A tésztát köralakúra nyújtom,derelyevágóval 8 cikkre vágom és a háromszög hosszabbik széléhez rakom a töltelék halmot , feltekerem és kifli alakra formázom.Tepsire rakva lekenem tojássárgával és ugyanúgy sütöm,mint a csigákat.