Somlói galuska (eredeti)

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Rudi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Haladó

Somlói galuska (eredeti)

Recept leírás:

Hozzávalók:

6 tojás
15 dkg kristálycukor
16 dkg liszt ( fele sima ,fele rétesliszt)
két citrom héja
10 dkg vaj
20-25 percig, tüpróbáig sütjük.
2 kanál kakaópor
diós tésztához 4-5 kanál darált dió
alapöntet:
20dkg kristálycukor
1 dl rum
1 vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 ek zselatin
vaníliakrém:
fél liter tej
1 tasak vaníliáscukor
vagy 1 rúd vanilia rúd
fél citrom héja
4 tojás
12 dkg kristálycukor
7 dkg simalisztet /3-4 kanál/
csokoládéöntet:
15 dkg tejcsoki
25 dkg porcukor
1 dl rum
10 dkg mazsola
15 dkg dió.

*

Elkészítés:

Három piskótatésztát készítünk, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá felverjük . 16 dkg liszthez /fele sima ,fele rétesliszt/ hozzákeverjük egy vagy két citrom héját és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz keverjük. Óvatosan fakanállal, /ha lehet akkor lyukas fakanállal/ dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.Egy sütölemezt, tepsit kivajazunk, meglisztezünk-az oldalát soha ,mert púpos lesz, majd beleöntjük a masszát és elömelegített sütöben  kb.170 C fok 20-25 percig, tüpróbáig sütjük. A piskótatésztákat nem javaslom légkeveréses sütésre állítani, csupán simára. Szebben ,jobban feljön a piskótánk. A kakaós tésztába 2 kanál lisszttel kevesebbet teszünk és helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót teszünk és óvatosan összekeverjük.MIndhárom piskótát megsütjük és a tepsiben hagyjuk kihülni. Majd a széleinél késsel felllazítjuk és  figyelmesen  alányúlva ki lehet emelni.
Elkészítjük az alapöntetet: 20dkg kristálycukrot, 2,5-3 dcl vízzel, 1 dcl rummal, 1 vaníliáscukorral, 1 citrom reszelt héjával és 1 narancs reszelt héjával összeforraljuk és kihütjük.Vaníliakrémet készítünk és még melegen hozzádunk egy kevés 5-6 kanál vízben feloldott zselatint.
Vaníliakrém: felforralunk  fél liter tejet 1 vaníliáscukorral esetleg egy rúd vaniliát is tehetünk bele  és fél citrom héját reszeljük hozzá, majd langyosra hütjük. 4 tojássárgáját habosra keverünk 12 dkg kristálycukorral ,majd 7 ,5 dkg simalisztet /3-4 kanál/adunk hozzá és elkeverjük. A tejböl kivesszük a vaníliarudat és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos masszához. Állandó kevergetés mellett lassú tüzön besürítjük, majd kihütjük. Idönként megkevergetjük. A feloldott zselatint még a meleg krémbe jól belekeverjük.
Csokoládéöntetet készítünk:
15 dkg tejcsokit darabokra törünk egy kis lábasba, majd 25 dkg porcukrot, 1,5 dcl vizet és 1 dcl rumot adunk hozzá ,majd lassú tüzön forrásig hevítjük, majd kihütjük.
10 dkg mazsolát forró vízbe áztatunk és ledarálunk 15 dkg diót.
Egy magasabb szélü tepsibe belehelyezzük a kakaós lapot majd meglocsoljuk böven az alapöntettel, ezután megkenjük a vaníliáskrém felével, erre szépen , böven darált diót szórunk és egy rész mazsolát. Ráhelyezzük a sima piskótalapot, erre is alapöntet kerül, a vaníliáskrém másik fele, darált dió és mazsola kerül. Majd befedjük a diós lappal, amelyet szintén meglocsolunk alapöntettel és házi baracklekvárral megkenünk. Ezt jó vastagon kakaóporral szórjuk meg, szitálunk rá. Hütöben 1 napig behütjük ,hogy jól összeérjenek a csodás ízek. Tálalásnál szeletelhetjük lapos kockákra és egymásra borítjuk öket piramis alakban, vagy kanállal szaggatjuk a galuskákat és úgy helyezzük kúp formájában a desszertes tányérra. Ezután a csokiöntettel böven meglocsoljuk és csak frris tejszínhabbal díszítjük. Mütejszint vétek tenni rá. Aki betartja az összes lépést az elkészíti élete  egyik legfinomabb süteményét. Semmivel  sem hasonlítható össze.  A hütöben a tepsiben napokig eláll és fogyasztás elött tányérra teszünk belöle és tálaljuk.

Somlói galuska (eredeti)

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Somlói galuska (eredeti)

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!